[wersja archiwalna] Jak zdać egzamin WORD? - Poradnik - Maciej - 11-02-2018
Uwaga! Ten post może zawierać przestarzałe informacje niezgodne z aktualnym regulaminem WORD.
Zalecamy zapoznanie się z regulaminem WORD w celu poznania aktualnych wytycznych co do egzaminu.
Złożenie wniosku o przyjęcie na Egzamin Państwowy
Witaj, jeśli jesteś w tym miejscu chcesz pewnie zdać Egzamin Państwowy kategorii D. W tym poradniku dowiesz się krok po kroku jak go poprawnie zdać.
Egzamin praktyczny składa się z części na placu manewrowym i mieście. Zaczynamy od placu manewrowego.
Zadania na placu manewrowym
1. Miejsce startowe - Wybieramy mapę WORD Warszawa
- Ustawiamy datę oraz godzinę którą przydzielił nam egzaminator .
- Wybieramy "garaż" i stawiamy przydzielony nam autobus.
- Wybieramy kierunek Nauka jazdy a w linii piszemy L
- Włączamy informacje o pojeździe, datę oraz godzinę poprzez dwukrotne wciśnięcie klawiszy SHIFT + Y
- Odpalamy silnik, światła, ustawiamy na wyświetlaczach "nauka jazdy" i robimy screena tylko z przodu pojazdu
2. Jazda po łuku - Ustawiamy autobus tak jak na screenie i podążamy za strzałkami, zatrzymujemy się dopiero na końcu przy czarnej linii
- Wjechaliśmy przodem, teraz należy wycofać w ten sam sposób
- Podczas wykonywania tego manewru należy pamiętać o tym aby nie najechać na linie ciągłą i nie potrącić tyczki!
- Screen wykonujemy mniej więcej w środku tego manewru, powinien być on zrobiony z góry.
3. Parkowanie prostopadłe (wjazd tyłem - wyjazd przodem) - Ustawiamy nasz autobus tak aby swobodnie wjechać tyłem do wyznaczonego miejsca
- Należy się zatrzymać w momencie gdy nasze tylne koła przekroczą linie przerywaną
- Podczas wykonywania tego manewru należy pamiętać o tym aby nie najechać na linię ciągłą i nie potrącić tyczki!
- Screen wykonujemy od góry.
4. Parkowanie ukośne (wjazd tyłem - wyjazd przodem) - Ustawiamy nasz autobus tak aby swobodnie wjechać tyłem do wyznaczonego miejsca
- Podczas wykonywania tego manewru należy pamiętać o tym aby nie najechać na linię ciągłą i nie potrącić tyczki!
5. Parkowanie równoległe (wjazd tyłem - wyjazd przodem)- Ustawiamy nasz autobus tak aby swobodnie wjechać tyłem do wyznaczonego miejsca
6. Miejsce końcowe- Wracamy do miejsca, w którym rozpoczynaliśmy egzamin wyłączamy silnik, wrzucamy bieg N i wykonujemy screena z przodu pojazdu. To koniec części na placu.
Zadania na mieście
Egzamin na mieście odbywa się na mapie Bielan na linii 114 i brygadzie 21. Mapę tą można pobrać z Pobieralni WORD. Podczas tej części egzaminu sprawdzane są umiejętności kierowcy w ruchu miejskim.
- Ta część egzaminu rozpoczyna się od postawienia pojazdu na spawnie na krańcu Metro Młociny.
- Następnie ustawiamy rozkład na najbliższy odjazd 114/21 z przystanku Metro Młociny. Ważne jest, by ustawić godzinę późniejszą niż ta po zakończeniu jazdy na placu (przykładowo jeśli skończyliśmy plac o godzinie 12:04 będzie to godzina 12:08, a jeśli skończymy plac o godzinie 12:08 będzie to 12:48.
- Podjeżdżamy na przystanek Metro Młociny (początkowy dla 114). Tam wykonujemy pierwszego screena. Należy go wykonać od przodu z prawej strony pojazdu tak by widoczna była odległość do krawężnika. Podczas robienia screena obowiązkowo musi musi być włączone 2 x SHIFT + Y. Nieakceptowalne jest również zrobienie screena z innego miejsca. W przypadku niezastosowania się do powyższych postanowień egzamin zostaje zakończony z wynikiem negatywnym.
- Przykład zadania wykonanego poprawnie
- Przykład zadania wykonanego niepoprawnie
- Jedziemy zgodnie z rozkładem na kraniec Młociny-UKSW. Tam również robimy screena. Należy go wykonać od przodu z prawej strony pojazdu tak by widoczna była odległość do krawężnika. Podczas robienia screena obowiązkowo musi musi być włączone 2 x SHIFT + Y. Nieakceptowalne jest również zrobienie screena z innego miejsca. W przypadku niezastosowania się do powyższych postanowień egzamin zostaje zakończony z wynikiem negatywnym.
- Wracamy na kraniec Metro Młociny i robimy screena w miejscu w którym zaczynaliśmy tą cześć egzaminu zgodnie z takimi samymi zaleceniami.
- Przykład zadania wykonego niepoprawnie
- To koniec części egzaminu na mieście.
Zdawanie raportu
Gdy wszystkie zadania na placu jak i na mieście zostały już wykonane możemy złożyć raport z egzaminu tutaj. Proszę pamiętać o zapoznaniu się ze wzorem! Proszę jednak pamiętać o tym iż nie przedstawienie screena z jednego zadania od razu dyskwalifikuje nasz egzamin
|